English (United States) Ελληνικά (Ελλάδα)
Τελευταία Ενημέρωση: 26/5/2018

Μήνυμα Μεγάλου Διδασκάλου

 

Απευθύνομαι από το βήμα αυτό, τόσο στους φίλους που περιηγούνται την ιστοσελίδα μας, όσο και στους Αδελφούς της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Ο λόγος είναι ότι όλοι μας αισθανόμαστε την ανάγκη να συζητάμε καί να γνωρίζουμε καλύτερα το αντικείμενο που υπηρετεί ο Ελευθεροτεκτονισμός. Οι ευρισκόμενοι εντός αυτού γνωρίζουν τις μεγάλες μας αξίες, την αδελφοσύνη, την φιλαλληλία καί την αλήθεια.

Οι αξίες αυτές καθώς και άλλες πολλές, βασίζονται σε φιλοσοφικές αρχές που καί αυτές με την σειρά τους έχουν θεμελιωθεί  από την ανθρώπινη σκέψη μεσα  στο διάβα των αιώνων.

Σημασία όμως έχει, όχι μόνον να αναφερόμαστε στις αξίες καί τις αρχές μας, αλλά ενσυνείδητα καί με σύστημα να τις υπηρετούμε. Τότε μόνον έχει νόημα η συμμετοχή μας στην Συντεχνία, αλλά καί στην Στοά μας.

Η Στοά είναι ο φυσικός αλλά καί συνάμα ο νοητός χώρος στον οποίο εργαζόμαστε καί καλλιεργούμε τα ιδανικά μας. Εκεί σφυρηλατείται η αδελφοσύνη, εκεί γίνεται πράξη η φιλαλληλία, εκεί αναζητείται η αλήθεια. Πρέπει λοιπόν  να αφιερωθούμε στην τεκτονική εργασία μέσα στην Στοά, ώστε να ζήσουμε καί να απολαύσουμε τα πνευματικά καί ψυχικά αγαθά, τα οποία μας προσφέρει η Ελευθεροτεκτονική όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αυτογνωσία, η αγάπη, η ανοχή και η ελευθερία της σκέψης και της συνείδησης.

Δεν είμαι εκείνος  που θα προσπαθήσει να περιγράψει το αντικείμενο των τεκτονικών εργασιών  καί κυρίως να υποκύψει στον πειρασμό, να δώσει ορισμούς γιά την Ελευθεροτεκτονική. Κάθε Στοά εργάζεται αυτόνομα καί χαράσσει τον τρόπο με τον οποίο αυτή θέλει να εργάζεται καί να διαμορφώνει το μυητικό καί πνευματικό της έργο.

Είναι όμως βέβαιον, ότι η Στοά δεν είναι αποκλειστικά φιλοσοφική ομήγυρη, αλλά ούτε ομάδα σύναψης κοινωνικών σχέσεων, αν καί έχει και κάποια από τα δύο αυτά χαρακτηριστικά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Τεκτονική Στοα του παραδοσιακού Ελευθεροτεκτονισμού τον οποίο εμείς, στην Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος υπηρετούμε, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο συνάντησης ελευθέρων πνευματικά ανδρών, οι οποίοι με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο καλλιεργούν τις αξίες που προαναφέραμε.

Απo εκεί και πέρα, κάθε Αδελφός, κάθε μέλος της Στοάς διαμορφώνει την δική του άποψη μετέχοντας σ’ αυτήν,  ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του και την εν γένει προσωπικότητά του.  Οι γνώμες καί οι απόψεις όλων είναι σεβαστές αρκεί να είναι πάντοτε εντός των πλαισίων που καθορίζονται στα καθήκοντα του Ελευθέρου Τέκτονος και από τους κανονισμούς μας, τους οποίους εμείς οι ίδιοι επιλέξαμε, ώστε να επικρατεί η αρμονία στις μεταξύ μας σχέσεις καί τους οποίους πάλι εμείς  οι ίδιοι  μπορούμε, με δημοκρατικό τρόπο να αλλάζουμε, όπως συμβαίνει πολλές φορές κατά την διάρκεια των τεσσάρων Μεγάλων Συνελεύσεων που διεξάγονται ετησίως από την Συντεχνία μας.

Βεβαίως προκύπτουν πάντα τα ερωτήματα, κατά πόσον η τεκτονική εργασία που συντελείται μέσα στην Στοά μπορεί να ικανοποιήσει τον Ανθρωπο του Σήμερα. Εναν άνθρωπο, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες έμαθε να δοξάζει τον καταναλωτισμό καί να επιδίδεται στο κυνήγι του χρήματος, αδιαφορώντας γιά την διανοητική καί ψυχική του καλλιέργεια εφαρμόζοντας τις όποιες ηθικές καί πνευματικές αξίες. Ο ίδιος αυτός άνθρωπος βρέθηκε από την μιά στιγμή στην άλλη στα τελευταία αυτά τέσσαρα χρόνια αντιμέτωπος με μιά απίστευτη αλλαγή του τρόπου ζωής του, με δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων του, που του δημιουργούν πολλές φορές τραγικά αδιέξοδα.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός, κατά την γνώμη μου, μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα αυτά. Όχι φυσικά με την έννοια  οτι είναι ο χώρος στον οποίον ευρίσκει κάποιος υλικές ενισχύσεις, αλλά είναι ο χώρος στον οποίον ευρίσκει την απαραίτητη ψυχικήν ηρεμία μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας, αλλά κυρίως τις ηθικές εκείνες αξίες οι οποίες μπορούν να στηρίξουν την πραγματική ευημερία της κοινωνίας. Αυτές τις ηθικές αξίες καλείται ο Ελευθεροτέκτων να καλλιεργήσει στον εαυτό του καί στην συνέχεια να εφαρμόσει καί μέσα στην κοινωνία.

Υπάρχουν λοιπόν ιδανικά καί οράματα στον Ελευθεροτεκτονισμό. Αυτά καλούνται όλοι οι Αδελφοί καί όποιος άλλος το επιθυμεί, να ασπασθούν και να υπηρετήσουν. Ας είναι τα ιδανικά μας, η πυξίδα στην χάραξη της τεκτονικής μας πορείας. 


Στέλιος Β. ΦασούλαςCopyright 1986-2018 - Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος